Enerinvest organitza el seu primer esdeveniment col·lectiu amb la presentació de set projectes denergia sostenible i la participació dels assistents a activitats grupals per superar barreres al finançament a la sostenibilitat

El projecte europeu ENERINVEST, la plataforma espanyola de finançament d’energia sostenible, organitza el dimecres 14 de juny a Barcelona el seu primer esdeveniment col·lectiu per intercanviar informació, experiències d’èxit, documentació, dades tècniques i econòmiques, tecnologies i la llei aplicable. Les inscripcions a l’acte, que s’estructura en dues parts, ja poden formalitzar en línia (https://www.enerinvest.es/ca/activitats/).

 

A la primera part es duran a terme set presentacions ràpides i dinàmiques. La primera, per part de la Fundació CIRCE, versarà sobre l’eina electrònica ENERINTOOL del propi projecte ENERINVEST. L’aplicació, disponible properament, permetrà als projectes d’energia sostenible trobar el finançament que els sigui més adequat i als finançadors arribar a un ampli ventall de projectes energèticament sostenibles del seu interès per a finançar. A més es proporcionarà un assessorament tècnic, legal i financer.

https://www.enerinvest.es/ca/recursos/enerintool

 

A continuació s’exposarà el cas del programa Beenergi de la Diputació de Girona, que promou nous models organitzatius i financers per mobilitzar inversions en energia sostenible a les administracions locals del seu àmbit d’actuació. Aquest programa europeu també reforça les capacitats entre els actors clau involucrats (PIME, personal de l’administració pública, entitats financeres) i els beneficiaris finals (els municipis) i proporciona accés a les dades del consum local d’energia (open data).

http://beenergi.ddgi.cat/

 

En tercer lloc prendrà el relleu el finançament col·lectiu de préstecs emprada pel complex ecoturístic Mar de Fulles mitjançant la plataforma ECrowd! Invest. L’hotel està situat al Parc Natural de la serra d’Espadà (Alfondeguilla, Castelló) disposa de 10 habitacions, alberg, restaurant, piscina, jardí, hort i bosc entre altres instal·lacions. Gràcies a la plataforma es van aconseguir els fons necessaris (174.000 €) per part de 129 microinversores per a la autoabastir d’energia mitjançant panells solars fotovoltaics.

https://www.ecrowdinvest.com/ca/ver-proyecto/22

 

Seguidament es tornarà a presentar una actuació potenciada des de l’àmbit públic: el projecte estratègic municipal Rubí Brilla que impulsa la ciutat perquè Rubí sigui un referent nacional i internacional en l’eficiència energètica, la reducció d’emissions i l’ús d’energies renovables. Actua des de quatre perspectives: industrial, municipal, comercial i internacional; que inclouen des d’accions de transferència tecnològica per a la gestió energètica eficient, promoció de l’autodiagnòstic energètic fins a la política fiscal verda.

https://www.rubi.cat/ca/ajuntament/projectes-estrategics/rubibrilla?set_language=ca

 

Continuarem amb el projecte de La Casona de León executat pel Grup ESEN, una empresa de serveis energètics (ESE) que ha finançat part del projecte a partir d’uns estalvis energètics garantits, monitoritzats i verificats durant deu anys. L’edifici residencial sobre el qual s’ha actuat acull 290 veïns que es beneficien d’uns estalvis energètics propers al 16% i aconsegueixen una reducció de més de 1.500 tones de CO2 anuals per haver substituït 3 calderes de gasoil per dos de biomassa.

http://www.esengrupo.com/

 

A la recta final es presentarà la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona de creació de la companyia comercialitzadora d’energia verda pública més important de l’estat, Barcelona Energia, per a l’impuls de les instal·lacions de producció d’energia solar fotovoltaica local. Té previst produir 3,9 MW per a proveir equipaments municipals i més de 20.000 famílies en una primera fase al 2018, aconseguint uns estalvis de 500.000 € per any i oferint, addicionalment, serveis energètics integrals com el manteniment.

http://energia.barcelona/

 

Les “flash expositions” acabaran amb el cas de la rehabilitació energètica integral en dos edificis d’oficines de més de 44.000 metres quadrats, que han aconseguit ser de les més eficients de Madrid. L’empresa immobiliària Torre Rioja ha aconseguit, combinant energies renovables -solar, tèrmica i fotovoltaica- i la integració de solucions innovadores d’estalvi i eficiència, reduir el 60% del consum energètic i 3.200 tones de CO2 anuals. Els esforços efectuats han rebut reconeixements i premis al més alt nivell.

http://torrerioja.com/

 

A la segona part de l’esdeveniment els assistents es repartiran entre una de les cinc activitats grupals on experts en tipologies de projectes d’energia sostenible abordaran i identificaran limitacions concretes per a cada tipus de projecte. Encoratjant la participació dels assistents es buscaran solucions col·lectives als problemes o qüestions detectades. Es compartiran, finalment, les conclusions assolides per cada espai:

  1. Rehabilitació d’edificis
  2. Sistemes HVAC (heating, ventilating and air conditioning) – calderes, màquines d’expansió directa i fred industrial, energia solar tèrmica, millora sistema distribució, i producció de calor industrial
  3. Il·luminació i equips i instal·lacions elèctriques
  4. Monitorització d’instal·lacions, comptabilització de consums i gestió energètica
  5. Instal·lacions de producció elèctrica sostenible i projectes que suposin una innovació tecnològica

 

La inscripció al Primer esdeveniment col·lectiu del projecte ENERINVEST es formalitza en línia, mitjançant el registre a la plataforma electrònica com a usuari i omplint el formulari d’inscripció, moment en el qual s’indicarà la preferència d’assistència en una de les cinc activitats grupals esmentades més amunt (https://www.enerinvest.es/ca/activitats/).